Quantcast
Channel: grill society » Diverse
Viewing all articles
Browse latest Browse all 42

Ce fel de carbune, gaz sau brichete folosim la gratar?

$
0
0

Daca ar fi sa luam la rand toti combustibilii de pe piata care se folosesc la gratar ne-ar lua cateva pagini, dar voi incerca sa va schitez un ghid pe scurt, in asa fel incat sa stiti de ceea ce aveti nevoie atunci cand gatiti, in functie de modelul gratarului vostru.

Ce tip de carbune folosim?

Carbunele de lemn

Desigur, atunci cand ne dorim un carbune pentru gratar de calitate vorbim despre

carbunele de lemn, de preferinta din lemn de esenta tare, care se produce artificial prin ardere cu oxigen foarte putin, si nicidecum despre huila sau mangalul care se gasesc in mina. Preferam sa folosim carbune din lemn si nu lemnul propriu-zis pentru ca primul va arde intotdeauna mai repede, mai curat si mai uniform decat al doilea.

In functie de tipul de lemn din care se produce carbunele acesta este de mai multe feluri. Puteti alege carbune de lemn de estenta tare (stejar) cu o durata de ardere indelungata cu ajutorul caruia puteti gati la temperaturi joase, prin metoda indirecta, pentru mai mult  timp (pana la 10 ore continuu)  sau puteti alege carbune de lemn cu o ardere rapida care va oferi posibilitatea de a gati in mod direct, la temperaturi inalte, steak-uri delicioase

Carbunele din lemn se gaseste sub forma de bucati neregulate, de dimensiuni diferite, ambalat in cutii sau pungi. Acest tip de carbune de esenta tare, are o densitate mult mai ridicata decat mangalul obisnuit.

Brichetii din carbune

Brichetii, adica acei carbuni cu forme regulate, sunt produsi din resturi de lemn de esenta tare, de exemplu rumegus care a fost extrudat si apoi trecut printr-un cuptor special. Formele in care sunt comercializati (cuburi, discuri, hexagoane) ii ajuta sa stea frumos in gratarul nostru, cu suficient aer intre ei cat sa arda perfect si constant. De obicei apelam la bricheti atunci cand avem nevoie de o sursa de caldura durabila si constanta pe care ne putem baza pentru un timp de gatit indelungat. Alegand si folosind constant acelasi fel de bricheti veti observa temperaturile pe care le genereaza si timpul de ardere indelungat. Puteti fi siguri ca de fiecare data cand veti apela la ei, vor functiona la fel.

Ce tip de gaz folosim?

Pentru gratarele cu gaz este evident ca aveti nevoie de o butelie. Ele se gasesc pe piata in diferite forme si dimensiuni, dar majoritatea dintre noi le avem pe acelea clasice, pentru aragaz. Nu este importanta forma lor ci ceea ce contin. De asemenea este foarte important ca butelia sa fie una omologata si verificata de producator autorizat ca sa nu aveti surpize neplacute in timp ce o folositi.

In Romania, se gasesc trei tipuri de gaz petrolier lichefiat (GPL) si gazul metan. Cele trei tipuri de GPL sunt butanul, propanul si GPL-ul auto. Primele doua sunt recomandate in uzul casnic avand o compozitie mai curata. Propanul pentru uz casnic ramane insa cel mai indicat deoarece are o ardere completa si atunci cand folositi gratarul iarna afara va avea suficienta putere calorica in comparatie cu butanul clasic. GPL-ul Auto, desi este ieftin si la indemana nu este indicat pentru gatit. GPL-ul auto este un gaz special conceput pentru masini si contine alti aditivi chimici care prin ardere produc fum si funingine nocive pentru sanatate, mai ales cand se depun pe mancarea de pe gratar. De asemenea GPL-ul auto contine impuritati care pot infunda conductele de gaz ale gratarului. Noi va sfatuim sa nu il folositi. La fel, nu va sfatuim sa legati gratarele la reteaua de gaz metan, pentru ca ele pur si simplu nu sunt construite pentru asa ceva si riscati sa provocati accidente grave.

Data viitoare vom vorbi despre cum si cu ce sa aprindem acesti carbuni, asa ca stati pe aproape!

Si aici concursul promis cu premiul surpriza ( 2 cutii ;-) ) :

1. dati like paginilor de facebook Grill Society respectiv Bucatar Maniac;

2. postati acest articol pe facebook-ul propriu;

3. lasati aici (pe pagina GrillSociety blog) un comentariu in care sa ne spuneti: ce fel de carbuni folosesti la gratarul tau? Nu uitati sa notati in comentariu numele cu care ati dat share si like precum si adresa de e-mail la care va putem contacta in cazul in care castigati.

4. comentariile se pot lasa pana marti 23 Iulie 2013 ora 21.00.

Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti in data de 24 Iulie 2013! Mult succes! 4_combustibili grill (2) 4_combustibili grill (5) 4_combustibili grill (4) 4_combustibili grill (7) 4_combustibili grill (6) 4_combustibili grill (3)




Viewing all articles
Browse latest Browse all 42

Latest Images